7 signalen dat jij een perfectionist bent

 
7 signalen dat jij een perfectionist bent
 
 

Ben jij een perfectionist? Ik hoop het niet voor je.

In mijn vorige blog heb ik je uitgelegd wat perfectionisme precies is. Misschien was dat al heel herkenbaar voor je.

Maar hoe ziet dat er dan precies uit? Wat doet het met je? Welke invloed heeft het op je? 

In deze blog geef ik je 7 kenmerken van een perfectionist en lees je precies waar je als perfectionist last van hebt. It ain't pretty...  

 

1.       Je legt de lat erg hoog voor jezelf

 
 
De lat hoog leggen, perfectionisme
 
 

Als je iets doet, moet het perfect. Stel: je hebt net de vloer gedweild. Dan ga je daarna even scheef staan, met je hoofd wat naar beneden, zodat je precies in het zonlicht kunt zien of het helemaal perfect is.

Ja hoor! Daar, in de hoek zit nog een klein vlekje. Niemand ziet het, maar jij wel. Dus hop, daar nog even de dweil overheen. Voor de zekerheid pak je de hele vierkante meter eromheen ook nog even een keer mee.

Je perfectionisme is meestal niet op alle gebieden aanwezig. Het kan zijn dat je bijvoorbeeld in je werk en je huishouden de lat heel hoog legt, maar dat je net zo makkelijk geen zin hebt om er tiptop uit te zien wanneer je boodschappen gaat doen of je kind naar school brengt.

Dat het je niet echt kan boeien dat je een bad hair day hebt, of geen make-up op hebt gedaan. Wellicht een rebelse tegenhanger van die hoge lat op andere gebieden?

 
 

2.       Je vertoont regelmatig uitstelgedrag

 
Uitstelgedrag, perfectionisme
 
 

Als perfectionist heb je vaak de neiging om dingen uit te stellen. Je moet namelijk weer iets fantastisch inleveren/doen/maken/schrijven, maar vaak weet je niet meteen hoe je dat fantastische resultaat bereikt. Dit maakt je bang om fouten te maken, bang om te falen, dus begin je er niet aan.

Of je wacht tot alle omstandigheden om eraan te beginnen perfect zijn. De afwas gedaan, de boodschappenlijst afgemaakt, het bed opgemaakt. O ja, nu je toch boven bent, kun je maar beter ook even een was doen en de wc’s schoonmaken. Zo, fijn, dit kan je nu allemaal niet meer afleiden, nú kun je beginnen.

Shit, het is tijd om de kinderen uit school te halen/te koken/naar bed te gaan…

In plaats van gewoon te beginnen en te zien waar het schip strandt, schuif je het voor je uit. Verder, nog verder, tot je tegen een eventuele deadline aanhikt, je wel móet beginnen en opeens haast hebt. Als je geen deadline hebt, kan het zelfs makkelijk gebeuren dat je het maar laat zitten. Zonde!

 
 

3.       Je kunt moeilijk keuzes maken of beslissingen nemen

 
Moeilijk keuzes maken, perfectionisme
 
 

Kiezen is niet bepaald jouw sterke kant. Want, als je kiest, kun je de verkeerde keuze maken. Dat staat gelijk aan falen en dat is natuurlijk een absolute no-go!

Dus, als jij een keuze moet maken of een beslissing moet nemen, zit jij heel lang na te denken. te wikken en wegen en die keuze of beslissing uit te stellen.

Dat kan zelfs al bij zoiets simpels zijn als in een restaurant kiezen wat je wilt eten. Gewoon iets kiezen wat je lekker vindt is niet genoeg: het moet de beste optie voor dat moment zijn. Hierbij neem je in overweging de prijs, hoe groot de kans is dat je dit gerecht ergens anders binnenkort ook kunt eten en of je het kort geleden nog gegeten hebt.

Dus ja, kiezen en beslissen is een enorme opgave, maar levert wel een zeer weloverwogen besluit op!

 
 

4.       Je maakt je altijd druk om wat anderen van je denken

 
Druk maken wat anderen denken, perfectionisme
 
 

Ken je dat? Iemand komt onverwachts langs en jouw (inwendige) reactie is “fuck”. Niet omdat je die persoon niet wilt zien, maar omdat je huis niet netjes genoeg is. Stel je voor dat ze dan denken dat je een slons bent!

Of je loopt nog in je pyjama. Stel je voor dat ze denken dat je lui bent!

Als perfectionist is de mening van anderen enorm belangrijk. Je wilt graag dat anderen jou lief vinden, knap, slim, hardwerkend, attent. Perfect dus.  

Je eigenwaarde haal je namelijk uit wat anderen van jou vinden. En pas als anderen dat allemaal van jou vinden, doe je ertoe.

 
 

5.       Je vindt jezelf regelmatig lui

 
Je vindt jezelf lui, perfectionisme
 
 

Er is altijd nog wat te doen, toch? Daarom blijf je maar bezig.

Je hebt hard gewerkt en daarna mag je echt wel eens even lekker op de bank te ploffen met wat drinken en een tijdschrift of wat dan ook. Maar in plaats daarvan ga je de afwas doen, de vloer vegen, een was doen, speelgoed opruimen, van alles! En dan, als je denkt “nu mag ik heel even zitten”, moet je koken.

Je gaat maar door.

 
 

6.       Je geniet (te) weinig

 
Je geniet te weinig, perfectionisme
 
 

Wat voortvloeit uit het vorige punt, is dat je daardoor (te) weinig geniet. Je ontzegt jezelf ontspanning, tijd voor leuke dingen.

En als je wel ontspant, heb je vaak in gedachten wat er eigenlijk allemaal nog moet gebeuren. “Hm, ik had eigenlijk nog de administratie moeten doen/de was moeten opvouwen/boodschappen moeten doen/…”.

Je brein krijgt geen rust en je ontspant dus ook niet volledig, waardoor je niet goed kunt opladen.

 
 

7.         Je piekert vaak en hebt veel last van stress.

 
Piekeren, stress, perfectionisme
 
 

“Ik moet zo veel doen en ik heb zo weinig tijd!”
“Heb ik dat wel goed aangepakt?”  
“Is dit geen domme vraag?”
“Mijn klant wil morgen een gesprek, wat zou ik fout gedaan hebben?”
“Shit, dat heb ik echt verkeerd aangepakt!”

De hele dag door ben je bezig met of je alles wel goed regelt en maak je je zorgen over dingen die nog gaan komen. Je vraagt je af of je dingen wel goed genoeg hebt gedaan en je baalt vreselijk als iets niet is gegaan zoals gewenst. Daarbij komt, zoals eerder beschreven, dat je je maar moeilijk kunt ontspannen. Je brein draait dus overuren komt vaak niet goed tot rust.

 
 

En? Herken je jezelf?

 
Herken jezelf als perfectionist
 
 

Zat je bij deze punten te knikken? Borrelden er vanzelf eigen voorbeelden omhoog? Dan zit het er dik in dat jij een perfectionist bent.

Dat is niet het einde van de wereld, maar het kan je leven wel verdomd lastig maken. Ik weet er alles van, alle bovenstaande voorbeelden zijn namelijk van mij persoonlijk.

Ben jij er ook klaar mee dat je perfectionisme jouw gedachten beïnvloedt? Dat het jou vertelt wat je moet doen en hoe? Ben jij er ook klaar voor om je middelvinger op te steken naar je perfectionisme?

Awesome!

Ik weet zeker dat ik het kan, dus dan kun jij het ook. In mijn volgende blogs lees je hoe je je perfectionisme aanpakt en deel ik manieren en tips hoe je dit voor elkaar krijgt. Let's do this!